Representants del País Basc ens visiten per conèixer la CETS Montseny


Ahir, 15 de gener, vàrem rebre la visita de cinc persones procedents del País Basc, que estan interessades en conèixer com es va gestar, qui està implicat i com funciona la CETS Montseny. Iker Ruiz (Director General de Relacions Externes i Turisme), Igor Eguren (alcalde d’Ordizia) Roke Akizu (Director de Monts de la Diputació de Gipuzkoa) i Ekaitz Zubetzu i Miren Arrigain de l’empresa de consultoria Bizibiziki, han estat visitant, primer la zona de la Garrotxa que ja fa temps que tenen implantada la carta, i durant dijous i divendres, el Montseny.

photo1

Aquestes persones van ser rebudes al Centre d’Informació de Palautordera per Lluís Velasco (Tècnic d’Ús Públic del Parc Natural del Montseny), Carme Rodríguez  (Tècnica del Servei de Turisme i Àrea de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Vallès Oriental ), Carme Clopés de l’empresa ADEMC que gestiona el centre d’informació i Joan Lluís Rojas, del restaurant La Fonda del Montseny  i  dels Apartaments Turístics Cal Ferrer. Aquestes tres empreses han obtingut  el desembre passat el certificat de la Carta Europea de Turisme Sostenible. Els acompanyava des de la Garrotxa, l’Isabel Junquera de l’empresa REPTE que és la Secretari tècnica de la CETS Montseny.

En la trobada a Sant Esteve de Palautordera, Lluís Velasco va explicar les característiques del parc i de la zona CETS Montseny. L’obtenció de la Carta s’ha vist una oportunitat per gestionar millor el turisme, fent que tingui un comportament sostenible, i per poder treballar de manera molt participativa amb el territori: amb les empreses, amb els diferents actors que participen del turisme al Parc Natural del Montseny i a la seva zona d’influència.

La CETS Montseny, en l’actualitat, es troba en la segona fase de la Carta, on qui s’acredita són les empreses turístiques situades en el seu àmbit. El desembre passat ja es van adherir a la CETS Montseny 10 empreses, després de complir amb els requisits previs a l’adhesió i havent elaborat un Pla d’Acció a portar a terme els anys 2015-17.

La Carme Rodríguez, des de la visió del Consell Comarcal del Vallès Oriental, va explicar què pot aportar la Carta a una comarca molt heterogènia, amb 43 municipis, 13 dels quals es troben dins la CETS Montseny, al costat d’altres municipis que són una continuació de l’àrea metropolitana de Barcelona.Des del punt de vista del turisme existeix un conveni amb turisme de la Diputació de Barcelona i cada any concreten un pla d’acció.La Carme troba interessant la pedagogia i el mètode de la Carta, que es pot extrapolar a altres projectes de turisme que des del Consell Comarcal porten a terme, en el sentit de que és un procés, amb una sensibilització, amb una participació de totes les part implicades.

photo2Com a cloenda de la rebuda, la Carme Clopés, gerent de l’empresa ADEMC, que realitza activitats de guiatge i educació ambiental al Parc Natural del Montseny i que gestiona el Centre d’Informació de Sant Esteve de Palautordera, va explicar la seva experiència en l’adhesió a la CETS Montseny i quin ha estat el pla d’acció que ha elaborat pels propers tres anys, per tal de millorar l’empresa en tres àmbits: millora de l’oferta i al seva connexió amb l’espai protegir, la millora del seu comportament ambiental i el donar suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni.  Va explicar casos molt concrets com ara la millora en les enquestes de satisfacció, l’oferta d’activitats en diferents idiomes, oferir descomptes a les empreses adherides a la CETS Montseny, entre d’altres.

El grup es va desplaçar al poble de Montseny, per sopar al restaurant la Fonda del Montseny on van assaborir productes de la zona: amanida amb formatges del Mogent i vinagreta de castanya, botifarra de castanya amb mongeta de ganxet, acompanyat de vi del celler Serrat de Montsoriu. De postres van degustar pastís de castanya i mató amb cabell d’àngel. També varen provar la Cervesa del Montseny.

Joan Lluís Rojas, gerent de l’establiment, durant el sopar els va explicar les característiques de la nostra associació, de la relació amb el parc i de la voluntat de caminar cap a posar en valor els productes i els serveis de la zona protegida, col·laborant entre tots. Per fer aquest camí la CETS Montseny és una bona eina de treball. Va explicar quines accions  de millora té programades pel restaurant i també pels apartament turístics Cal Ferrer.L’allotjament també es va fer a Cal Ferrer i al matí es va esmorzar a la Fonda amb pa amb tomàquet i embotits de poble de Montseny.

En aquesta visita, les diferents persones vingudes del País Basc han pogut observar  i parlar “in situ” amb la gent del territori, per veure les avantatges que té la Carta i la possible implantació als seus parcs naturals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s